Verwarm de melk tot ongeveer 30°C. Voeg de suiker en de gist toe en laat het 10 minuten staan. Zeef de bloem en voeg gembersiroop, gesmolten boter, het gistmengsel en ongeveer 1 losgeklopt ei toe (1 el achterhouden). Kneed totdat een soepel deeg ontstaat wat niet meer plakt. Daarna 45 minuten laten rijzen onder een vochtige doek.
Een broodblik insmeren met boter en bestrooien met kristalsuiker.
Het deeg heel even doorkneden en de greinsuiker met de kaneel door het deeg mengen. In het bakblik leggen en 30 minuten laten rijzen.
Bestrijken met de rest van het ei en er kristalsuiker over strooien.
Het brood 30-35 minuten bakken in een oven van 200°C (hetelucht 180°C).
Geen greinsuiker? Strooi 150 gr suiker met de kaneel op een snijplank en druppel er ± 2 el water over: roer het in grove stukken en laat het een paar uurtjes drogen.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |